PORTFOLIO LOGGBOK OM_NICKAN HEM

Min nya blogg:
Nickan Jonasson.

Spana in den för att hålla dig uppdaterad med vad som händer.

ROBERTS BUTIK börjar rulla i januari 2007 ...
ALBUM på gång!

KOMIKA FÖRLAG ger ut andra albumet!
Albumet som heter "De dödas gryning" finns redan ute till försäljning i butikerna, både de hederliga som man personligen kan besöka, men även de digitala ... som man på sitt sätt också kan besöka.

I mitt andra seriealbum om de båda tragiska vännerna Karl och Conny, bestämmer sig den ständigt refuserade Karl för att börja knarka. Han anser att endast narkotikan kan erbjuda honom den litterära upplevelsen som krävs för att han ska lyckas bli utgiven.

Ur KOMIKA:s pressmeddelande:

”Karl & Conny – de dödas gryning” är en existentiell serie där Nickan Jonasson talar om oss människor som förprogrammerade stamceller utan möjlighet att påverka; oförmögna av att förstå att vår själ – våra tankar – inte är annat än ett kollektiv av mindre organismer. Karl lyckas i ett haschrus för en kort sekund fly in i en utopi fri från skuldkänslor, ambitioner och prestige. En kort upplevelse som snabbt förvandlas till helvetiska hallucinationer."

Det första Karl & Conny-albumet var första parten av albumet uppbyggt av refuserade ensidor (som sedemera den gode Alf Thorsjö och DNSS förbarmade sig över) och en andra part av mera sammanhängande ensidor.

Det andra albumet är uppbyggt som mer eller mindre fristående noveller med olika tyngd på texten i förhållande till bilden. En del är helt stum (den delen vann för övrigt hederspris i Kemi 2006), medans en del kan kallas för illustrerad novell.

Karl & Conny på bokmässan i Göteborg.

Jag kommer att vara med och hjälpa Seriefrämjandet på bokmässan. Men även signera Karl & Conny i Komikas monter A02:33 (i "seriekvarteret") och dricka öl så klart, få ont i fötterna och höfterna och slutligen lipa krälandes på golvet. Jag har nämligen inte fyllt förtio år än, så jag kan inte införskaffa ett par Scholl riktigt än.

Och arbetet med album tre är redan igång. Men jag kan inte hålla samma tempo nu som innan. "Roberts butik" går före.

/Hail Satan!

Smakfascisten blir Roberts butik
Smakfascisten har tagit formen av en dagspresserie. Frågan är om någon längre minns "Smakfascisten", men serien fanns på min hemsida under ett par år. Serien hamnade långt ned i min papperskorg och det tog ett bra tag innan ånyo bestämde mig för att utveckla karaktärerna förse serien – som nu heter "Roberts butik" – med nya karaktärer och lite mjukare design. De nya karaktärerna är bland andra de båda vännerna Karl & Conny.

Roberts butik har gått i Metro som gästserie, den går nu i Göteborgs-Posten som gästserie och börjar gå i serietidningen Ernie från och med 1/07.

Roberts butik kretsar såklart fortfarande kring Robert som driver en skivaffär i Göteborg. Affärerna går inte särskilt lysande eftersom utbudet mestadels består av vinylskivor, MEN, rörelsen går runt tack vare en viss försäljning av gamla porrtidningar – för den goda sakens skull. Inte nog med dåliga affärer för Robert – han är också (av Gud) bestraffad med en familj.

Och du, om du någon gång besöker "Roberts Records" i Majorna, kom ihåg att det är PROGRESSIV musik som gäller!

 

Det första "KARL & CONNY"-albumet:

FINNS ATT KÖPA PÅ "SERIEHÖRNAN"
I GÖTEBORG!

Serien handlar om vännerna Karl och Conny, som bor i varsin lägenhet i Västra Frölunda. Karl säger upp sig från sitt trista jobb för att skriva en generationsroman och leva på a-kassan. Lyckan är dock kort, då Karl tvingas ta anställning på en kvinnotidning. Detta medför oanade konsekvenser.

Arbetet med serien började med att jag gjorde en slags serieallusion på Raymond Chandlers "Långt farväl", på samma gång som jag tecknade en traditionell humor-serie kallad Karl och Conny. Jag upplevde det som ett problem att jag samtidigt höll på med två olika serier som skiljde sig så mycket åt rent stilistiskt. Så jag löste problemet. Jag förenade dem och skapade för första gången en serie som jag kände att jag kunde utveckla. En serie som var hårt mallad, samtidigt som den gav mig utrymme till ett anarkistisk förhållningssätt till stilistik. En serie där jag kunde vara mig själv. En värld där skruvade varianter av Philip Marlowe naturligt kunde glida in och ut, utan att göra allt för mycket väsen av sig.

SMAKPROV UR "KARL OCH CONNY":

Albumet är på 56 sidor.
ISBN 91-85189-16-2

Sidan 6
Karl och Conny går på bio.

Sidan 9
Karl har precis sagt upp sig för att skriva generationsromanen.

Sidan 10
Karl skriver ett första utkast.

Sidan 22
Karl och Conny handlar politiskt korrekt.

Sidan 32
Karl och Conny på smakfascismmuseum.

=======================================

=======================================


KARL som serietecknare i Bild & Bubbla nr 2 2005.

Jag fick uppdraget att förvalta ett helt och härligt uppslag i FÄRG med en seriekrönika. Jag tecknade en tvåsidors självkritisk historia om hur det är att behöva stå ut med jobbiga kunder. Typ. Seriefrämjandet godkände märkligt nog serien efter att ha sett skisserna. Du kan också kika på dem här:
skiss 1 och skiss 2.

Och du kan spana in slutresultatet här:
skiss 1 och skiss 2.

=======================================

I L L U S T R A T I O N E R :

Portfolio. En hel del skämtteckningar. Uppdateras med jämna mellanrum. Mitt "riktiga" jobb är ju illustratör och inte serietecknare. Det här är lite av vad jag tecknat ...

Nyfiken på vem jag är? Tillhör du dem som tror att alla som heter "Nickan" är kvinnor? Då ska du spana in den här snyggingen!

 =======================================

Nostalgi-tripp.
Historien om min jakt på den förlorade barndomsboken "Jesper och Jessica", skriven och illustrerad av den danske illustratören Stig Weimar.

Stig Weimar gjorde under 70-talet ytterligare sex böcker, som jag känner till (bland annat "Vad vet du om Danmark?"). Han ska dessutom har färglagt Fantomet.

=======================================

=======================================

FÖR SERIENÖRDAR :
--------------------------------

"Så här arbetar jag"
En presentationssida om hur jag gör mina bilder, från skiss till tuschad teckning, till färglagt digitalt orginal.

 
PORTFOLIO LOGGBOK OM_NICKAN HEM

 

 

 

Nya Svenska Serieringen Nya Svenska serieringen

Denna sida ägs av
Nickan
F?rra sidan Lista Slumpm?ssig sida Join Ring N?sta sida